maanantai 10. toukokuuta 2010

Uunijuustokakku


Päätin kokeilla allergiseen ruokavalioon soveltuvaa kakkuakin ja päädyin kokeilemaan uunissa valmistettavaa juustokakkua. Taivaallisen hyvää vaan myöskin hurjan täyttävää! Tämäkin soveltuu myös VHH-ruokavaliota noudattavalle kun käyttää makeutusainetta.

Pohja ja reuna

2 1/2 dl mantelijauhoja tai pähkinäsekoitusta rouhittuna hienoksi
1/2 tl kanelia
50 g pehmeää voita

Täyte:
200 g tuorejuustoa pehmennettynä
2 munaa
3/4 dl makeutusjauhetta
240 g smetanaa
1 sitruunan tai appelsiinin kuori raastettuna
1/2 tl vanilja-aromia

Lämmitä uuni 175ºC. Vuoraa vuoka leivinpaperilla.

Sekoita pehmeä voi, kaneli ja mantelijauhot kunnolla ja painele seos irtopohjavuoan pohjalle noin 18 cm halkaisijaltaan. Reunoille seosta ei tarvitse painella kuin hiukan yli puolen välin. Laita jähmettymään jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Pehmitä tuorejuusto, lisää munat juuston joukkoon. Lisää makeutusaine ja sekoita kunnes seos on kermamaista (pari minuuttia riittää).

Lisää smetana, vanilja-aromi sekä sitruunan kuori. Älä vatkaa. Kaada seos vuokaan.

Vuoraa vuoan ulkopuoli foliolla ja laita isompaan uunin kestävään astiaan (tai pelille) ja kaada astiaan vettä. Vesi saisi mielellään ylettyä kakkuvuoan puoleen väliin.

paista kakkua 60-75 minuuttia. Kakun pitäisi olla hiukan hyllyvä kun se otetaan uunista pois, joten varo paistamasta liikaa. Jos kakun päällys tummuu liian nopeasti, voi päälle laittaa folion suojaamaan pintaa.

Jäähdytä kakku hyvin ennen vuoasta irrottamista.

Tämän voi tehdä esim edellisenä päivänä jo valmiiksi, jotta varmasti ehtii jäähtymään hyvin.

Ei kommentteja: